Maandag, 21 Januari 2019
Veilig Wonen

Veilig Wonen en Inbraakpreventie

Inhoudsopgave
Op deze Veilig Wonen website is veilig wonen belangrijker dan het behalen van het PKVW certificaat,
het Politie Keurmerk Veilig Wonen

Met een PKVW certificaat krijg je bij sommige verzekeraars korting op de premie. Maar reken je niet rijk.
De investering die je daarvoor moet doen is vaak vele malen hoger dan het prijsvoordeel en het PKVW is
niet voor iedereen haalbaar.

Wij gaan voor Veilig Wonen maar
niet perse voor het PKVW-certificaat
We gaan voor inbraakwerendheid
op een manier die gunstig is voor
je portemonnee.

Op deze pagina gaan we uit van
een normale woning met houten kozijnen, gebouwd in een tijd dat veilig wonen niet aan de orde was.


We gebruiken zoveel mogelijk begrijpelijke taal waarbij voorop staat dat je veel aanpassingen
zelf kunt gaan uitvoeren.
slotenshop

auke rauwerda
de Garagedeur

Over kanteldeuren, sectionaldeuren
en openslaande dubbele garagedeuren

Dit zijn soms nog wel eens probleemdeuren en daarnaast kostbaar om aan te passen volgens het Politie Keurmerk Veilig Wonen maar er zijn gelukkig alternatieven om je garage inbraakwerend te maken.
We gaan er van uit dat er een tussendeur is tussen je garage en je woning.

inbraakaniti-inbraak

Inbraak via de garagedeur

Voor een inbreker geen aantrekkelijke optie omdat hij vaak vanaf de weg zichtbaar is. En zeker niet bij stalen kanteldeuren vanwege het lawaai dat zo'n deur vaak maakt als je hem open doet. Toch is het niet verkeerd om ook deze deur veiliger te maken. Indertijd werd als dit onmogelijk bleek, vaak geadviseerd om de binnendeur van je garage naar je woonhuis dan maar inbraakwerend te maken met een goedgekeurd slot.
Begrijpelijk, maar naar mijn idee onjuist.
Begrijpelijk omdat er vanwege commerciële belangen alleen goedgekeurde producten - van voor het keurmerk betalende fabrikanten - mogen worden gebruikt. Onbegrijpelijk omdat je een inbreker dan immers al binnen in je garage met jouw gereedschap voor het grijpen en ongezien voor de buitenwereld je binnendeur kan slopen.

Omdat aanpassen op de PKVW manier kostbaar kan zijn grijpen wij naar alternatieve middelen die je kosten enorm drukken.

Hoewel er niet vaak wordt ingebroken door een garagedeur heeft een garage bepaalde voordelen voor een inbreker. Hij kan er ongezien zijn buit verzamelen om daarna met jou spulletjes er door die deur vandoor te gaan.
Als je denkt aan de mogelijkheid dat hij een trawant heeft die snel met een auto achteruit je garagepad op stuift en je spullen in no time in die auto kunnen liggen, dan besef je dat je ook iets aan de binnenzijde moet doen.

Openslaande dubbele garagedeuren

Openslaande garagedeuren - van hout - kun je op een gemakkelijke manier inbraakwerend maken. Als ze naar buiten draaien voorzie je iedere deur van dievenklauwen, dan is dat probleem alvast opgelost.
We houden het op minimaal drie dievenklauwen per deur.

Volgens het PKVW dien je de vaste deur te voorzien van een slot boven naar het kozijn en een slot onder naar de vloer. Ieder slot met een 1-ster SKG keurmerk zodat je samen de voor het PKVW noodzakelijke 2 sterren haalt.
Vervolgens monteer je in de andere deur (loopdeur) een vh-insteekslot, bijvoorbeeld een Nemef veiligheidsslot 4119 met veiligheidsschilden.
Zodra je de loopdeur hebt geopend, kun je van binnenuit de twee slotjes op de vaste deur bedienen (vaak worden hiervoor oplegraamslotjes gebruikt)
Een elegant alternatief voor deze slotjes is een veiligheidsespagnolet op de binnenzijde maar .....pfffff... dat kost een paar centen!

Bij veel mensen wordt de garage niet voor de auto gebruikt maar als werkplaats, hobbyruimte of opbergruimte en gaan de grote deuren amper open. En dus gaan we op de ouderwetse manier te werk voor een spotprijs.

We schroeven een zware plaatgrendel met slotbouten op de vaste deur en ook een op de loopdeur, naar beneden gericht in de vloer. Daarnaast schroeven we ook een staartgrendel op de vaste deur die boven, in of achter het kozijn verdwijnt. Doe dit wel zo, dat de grendels er voor zorgen dat op die punten de deur haast onwrikbaar vast zit zonder speling tussen de deurhelften. Het bestaande slot laten we zitten en monteren aan de binnenzijde één gesloten balkhaak en drie open balkhaken waar je een zware afsluitbalk in legt.
Van je garagedeur heb je nu een onneembare vesting gemaakt.
Om te voorkomen dat een inbreker jouw garagedeur als ontsnappingsroute gebruikt, kun je de balk met een zwaar Abus discus hangslot afsluiten.

Kanteldeuren en sectionaldeuren

We gaan er van uit dat jouw deur op een rail loopt die aan het plafond van je garage is opgehangen.
Ook voor deze garagedeuren zijn er in de handel beveiligingen leverbaar maar dan zal je altijd zien ... die passen nu net weer niet op jouw deur. Daarnaast zijn deze producten vaak ook nogal aan de prijs en als we ergens een hekel aan hebben is het wel een hoge prijs. Toch?

Als je het stukje over de openslaande deuren hebt gelezen zul je begrijpen dat we ook hier naar een alternatief grijpen dat simpel is en ook nog eens spotgoedkoop.

Heb je toevallig twee lijmklemmen in je bezit?
Mooi, dan gaan we daar even een proefje mee doen.
Zet in iedere rail maar eens een lijmklem, zo dicht mogelijk tegen de bovenste looprol van je deur.
Loop nu naar buiten en probeer je deur maar eens open te krijgen.
Overtuigd?

Dit is altijd een handige beveiliging voor als je op vakantie gaat.
En die lijmklemmen had je toch liggen dus het is voor nop.

Dit is een leuke tijdelijke oplossing maar wij vervangen de lijmklemmen door twee gelijksluitende hangsloten.
We boren een gaatje in zowel de linker als de rechter rail waar het slot doorheen komt. Voordat er vh-producten voor kanteldeuren in de handel verkrijgbaar waren, was dit een PKVW goedgekeurde methode.

Er is echter een (heel klein) risico (volgens PKVW) dat bij grote druk de looprollen zouden kunnen breken en dan gaat je deur toch nog open.
Om dit risico uit te sluiten gebruiken we twee houten blokjes waar je een gaatje in hebt geboord. Deze blokjes druk je in de rails en steekt daar de gelijksluitende hangsloten met hoge beugel door.

Uiteraard zorg je ervoor dat de blokjes tegen de looprollen drukken.
Als er nu kracht op de deur wordt gezet, wordt deze goed door de blokjes opgevangen.

Wil je het over een andere boeg gooien en een nieuwe deur aan schaffen omdat de oude bijna uit elkaar valt, dan vindt je hier de fabrikanten.

Wil je met je kanteldeur toch perse voldoen aan het PKVW dan kun je een FIAM bijzetslot voor garagedeuren toepassen. Deze is onder andere voor de Hörmann N80 geschikt. Let wel: alleen voor een deur zonder loopdeur.


Wat hebben we hieruit geleerd?

  • Aanpassen volgens PKVW is duur, moeilijk of niet mogelijk
  • Inbraakveiliger maken kan vaak zeer goedkoop

Ga door naar: de Tuindeuren